Ядат ми се…. бисквити!

Отново се връщам на поредицата „Яде ми се“ и този път ми се ядът бисквити и ще ви покажа 5 лесни рецепти за бисквити по всеки вкус!

1. Рецепта за шоколадови биксвитки

Продукти:

1/2 ч. ч. неподсладено какао
1 ч. ч. брашно
1 ч. ч. захар
1 яйце
125 г краве масло
1 ч. л. сода за хляб
2 с. л. прясно мляко
1 ванилия
1/4 ч. л. сол
100 г шоколад

Начин за приготвяне:

Разбивате омекналото краве масло със захарта, с помощта на миксер или тел за разбиване, след което добавяте яйцето, ванилията и прясното мляко.

Пресявате брашното, заедно с какаото, содата и солта, и малко по малко, при непрекъснато разбиване, го добавяте към течната смес. Получава се лепкаво какаово тесто, към което добавяте нарязания наситно шоколад. Най-добре е да ползвате шоколадов чипс (бонбони), тъй като шоколадовите бисквити ще бъдат по-симпатични с малки кръгли шоколадови парченца, но ако не можете да намерите може да използвате и друг шоколад, например шоколад за готвене. След като добавите шоколада омесвате добре с ръце и прибирате тестото за минимум 2 часа с хладилника, за да стегне.

След като шоколадовото тесто за шоколадовите бисквити е стегнало, застилате тава с хартия за печене и върху нея нареждате оформените от тестото малки топчета. Имайте предвид, че при печене шоколадовите бисквити с парченца шоколад увеличават доста обема си, затова нареждайки ги оставяйте разстояние между тях, за да не се слепя при печене.

Изпечете бисквитите за 12-15 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. След като ги извадите от фурната изчакайте 5 минути да изстинат и след това ги отделете от тавата.

шоколад, бисквити, храна, сладко, сладки

2. Ванилови бисквити

Продукти:

Ванилия

2 яйца

1 ч.л. сол
Начин на приготвяне:

Разбиваме маслото със захарта, добавяме яйцата едно по едно, след тях и царевичното нишесте.

Разбъркваме за няколко минути и прибавяме и брашното, солта и ванилията.

Когато тестото започне да се оформя на топка и се отделя от стените, е време да го месите с ръце.

Разточва се върху хартия за печене, за да не залепва и изрязваме формички, които подреждаме в тавата. Пекат се около 9-12 минути без вентилатор. Ако започнат да потъмняват крайчетата, трябва да ги извадите. В началото ще са меки, но ги пренесете внимателно върху решетка, за да изстинат.

ванилия, бисквити, сладки, храна

3. Овесени бисквити с кокос
Продукти:
200 гр фини овесени ядки
1 яйце
125 гр разтопено краве масло
6 с.л. царевично брашно
4 с.л. тръстикова захар
1 ванилия
канела
стафиди
пакетче кокосови стърготини 
Начин на приготвяне:
Всичко се смесва и върху хартия за печене се пекат 20 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна.
 овесени бисквити, кокос, сладки

4. Дъвчащи бисквити с меласа и анасон

Продукти:

1 ч.ч. бяло брашно
1 ч.ч. брашно от лимец
2 равни ч.л. хлябна сода
1ч.л. канела
1/2 ч.л. джинджифил на прах
1 звездичка от звездовиден анасон – смляна
1/4 ч.л. сол
1 голямо яйце
1/2 ч.ч. меко масло (100г)
1/2 ч.ч. кафява тръстикова захар (или повече)
1/3 ч.ч. меласа (гроздова или с каквато разполагате)
кафява захар за овалване

Начин на приготвяне:
Затоплете маслото в метален съд. В купа с миксер разбийте яйцето и захарта на крем. Добавете маслото и меласата. В друга купа смесете сухите съставки – двата вида брашно, солта  содата, джинджифила, канелата и анасона. Добавете ги към течните съставки и разбъркайте добре с лъжица  до пълното им усвояване. Трябва да получите мека гъста смес. Оставете купата за 30 мин. в хладилника (или за 15 мин във фризера), за да стегне тестото и да работите по-лесно с него.
Загрейте фурната на 180 градуса.
Застелете с хартия за печене две тавички(при мен стандартните две тавички на фурната). Ако печката ви позволява печене на две нива, това е голямо удобство и ще изпечете двете тавички заедно. Тъй като от това количество ще излязат 40-45 бр. бисквити ще трябва да изпечете общо 3 тави.
В купа изсипете малко кафява захар за овалване. Извадете част от тестото и с намаслени ръце откъсвайте малки топчета с големина на среден орех. Оваляйте топчетата  в приготвената захар и ги подредете на достатъчно разстояние върху хартията в тавичките. Не ги приплесквайте – по време на печенето бисквитките ще слегнат и ще се разлеят.
Изпечете ги за 10-12 мин, като след 8-та минута сменете местата на тавите(ако печете заедно). Не ги препичайте – трябва да се втвърдят леко само крайчетата на бисквитките, но при допир да бъдат меки. Извадете ги и ги охладете поне 10 мин. Изпечете по същия начин и за същото време и останалите. Ако ги препечете, ще се загубите меката им дъвчаща сърцевина, която всъщност ги прави толкова очарователни.
меласа, анасон, бисквити, сладко, храна, бисквити с меласа и анасон
5. Меки сладки с тиква и крем
Продукти:

2 1/2 брашно

1 ч.ч. тиква
1 яйце
половин чаена чаша захар
2 с.л. мед
половин ч.л. канела
половин ч.л. индийко орехче
половин чаена чаша олио
1 ч.л. хлебна сода
1 ч.л. бакпулвер
Начин на приготвяне:
  1. Първата стъпка то рецептата за меки сладки с тиква и мед е подготовката на сухите съставки. Пресявате брашното, заедно със содата, бакпулвера, канелата и индийското орехче. Разбивате, с помощта на миксер, тел за разбиване или с вилица, олиото, заедно със захарта и яйцето, след което добавяте и пюрираната тиква и меда и отново разбивате до получаване на хомогенна смес. Пюрето от тиква получавате, след като първо сварите тиквата, най-добре на пара, а след това я пюрирате до гладко пюре.
  2. В тава поставяте хартия за печене. С помощта на супена лъжица оформяте сладки с еднаква големина. Печете тиквените сладки в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 10 минути, или докато придобият приятен златист цвят.
  3. Меките сладки с тиква са изключително вкусни и без да бъдат слепени с крем, но за да се превърнат в истински малки сладкиши е добре да бъдат слепени с крем, който може да приготвите докато се пекат. Разбивате с помощта на блендер или миксер омекналото масло, заедно с изварата и меда до получаване на хомогенна смес.
  4. След това слагате малко крем върху една сладка и ги слепвате 🙂