Ивановските скални църкви

Ивановски склани църкви, иваново, село, сели иваново, ЮНЕСКО, България, забележителности, красота, Точните, To4nite, туристически маршрут, такси

В долината на река Русенски Лом, Североизточна България, в близост до село Иваново един комплекс от църкви, параклиси, манастири, издълбани в скалите, се е развивал в продължение на векове. Това са Ивановските скални църкви – един от деветте български паметника, вписан през 1979 г. в листата на ЮНЕСКО за световното културно и природно наследство. Първите отшелници са издълбали килиите си там още през XII век. През XIV век манастирът е център на исихазма. Ивановските скални църкви се намират на 18 километра южно от Русе и представляват разклонена мрежа от около 20 малки скални църкви, параклиси и килии, издълбани на различна височина в скалите на живописния каньон на река Русенски Лом и свързани с пътеки и скални стълби.

Ако искате да ги посетите можете да вземете такси от To4nite 2222 от Русе до Ивановските скални църкви. Цената е 59 лв и включва изчакване до 90 минути.

В околността с To4nite можете да пътувате и до Средновековен град „Червен“, както и до Басарбовски скален манастир. Можете да вземете туристическия маршрут,  включващ и трите обекта с общ престой до 4 часа на цена от 130лв.

Повече информация за туристическите маршрути