8 добри причини да поръчате храна за вкъщи

8 добри причини да поръчате храна за вкъщи

Очаква се до края на 2030 година пазарът на онлайн поръчки на храна да се превърне в  индустрия за стотици милиарди. Пандемията доведе до бум в онлайн поръчването на храна, а тенденцията се очаква да продължи своя възход и в следващите години.

Днес съвременният човек се нуждае само от телефона си, за да поръча любимата си храна от любимия си ресторант без никакви проблеми. Сайтове като https://www.foodpanda.bg/ се превърнаха в място, от което клиентите не само могат да изберат какво искат, но и ги предизвикват да опитат нови вкусове, да намерят неоткрити досега кухни и заведения.

Но не само пандемията се превърна в повод хората да предпочитат да поръчват храна онлайн, отколкото да се хранят навън. Има още няколко основателни причини за това.

1. Наличие на голям избор от храни

Когато отворите сайта за доставка на храна, ще бъдете изненадани колко много са възможностите за ястия, много повече от това, което може да се намери в менюто на един ресторант. Независимо дали става въпрос за пица или паста, за индийска или арменска кухня, за фюжън или молекулярна кухня, тук ще намерите всичко.

2. Простота и удобство

Наречете го мързел или удобство, но няма по – удобно нещо от това да поръчаш храна и да хапнеш у дома, вместо да се налага да се подготвяте, за да отидете на заведение. Всичко, което трябва да направите, е да прегледате сайта, да намерите любимото си ястие и да поръчате. А след дълъг работен ден можете да се поглезите с гореща супа или с любимата си храна, без да се налага да готвите у дома. Добра идея, нали?

3. Актуализации в реално време

Докато поръчвате храна онлайн, ще имате достъп до меню в реално време, което ще ви информира дали ястието не е налично, или ресторантът скоро ще затвори. Подобни актуализации помагат за избора на едно и също ястие от друг ресторант в подобен ценови диапазон.

4. По-голямо удовлетворение на клиентите

Платформите за онлайн доставка на храна гарантират, че има достатъчно човешко взаимодействие между клиенти и персонал, за да се осигури оптимално удовлетворение на клиентите. Веднага след като бъде направена поръчка, се появява тракер, който ви информира на какъв етап е тя.

5. Може да гледате рейтинги и отзиви

Може да сте несигурни в избора си, планирайки да посетите нов ресторант в дадено населено място, тъй като има малко информация за качеството, вкуса, цената и услугата. Но ако поръчвате храна онлайн от нов ресторант, ще може да прочетете оценки на клиенти и да получите отзиви за това заведение. Така лесно може да вземете информирано решение и да изберете това или друго заведение.

6. Отстъпки и оферти

Отстъпките и купоните, предлагани само при онлайн поръчка, са друга причина, поради която хората предпочитат да поръчват, вместо да се хранят навън. За редовни клиенти също има отстъпки или купони, които биха помогнали да спестявате всеки месец.

7. Безпроблемни опции за плащане

Всички приложения приемат плащане с дебитни или кредитни карти, електронни портфейли, наложен платеж и др. Някои приложения предлагат и допълнителни отстъпки, ако извършвате онлайн плащане.

8. Персонализиран подход

Приложенията за онлайн доставка на храна позволяват на потребителите да повторят предишните си поръчки и изпращат редовно известия, ако има нова комбинирана оферта или отстъпка от любимия им ресторант. Такова персонализирано изживяване за хранене, базирано на предишни поръчки и история на поръчките, прави онлайн доставките на храни предпочитан вариант.

Платформите за онлайн доставка на храна предефинират начина, по който хората се хранят. Те печелят клиентите с безброй възможности за избор на храна, персонализирани менюта и навременна услуга за доставка. А какво друго му трябва на човек!