3 интересни логически задачи

логическа задача, мога ли, трудно, забавно, 3

Напоследък почти всеки ден търся нови логически задачи. Дори да не успея да ги реша, отговорите им са полезни за развиването на моето мислене. Затова реших да споделя с вас четири интересни задачи, на които можете по-долу на страницата да прочетете решението.

 

Намирате се в стая с три врати и призрак, който стои в центъра на стаята. Той ви е казал, че една от вратите води навън, а другите две – към сигурна смърт. Имате право на един въпрос, като призракът отговаря само с „да“ и „не“. Всичко, което казва, е вярно.

Какъв въпрос трябва да зададете, за да разберете през коя врата да минете без да загинете?

 

=======================================================

Имате 12 торби с монети, които тежат по 10 г, но в една торба монетите са фалшиви и тежат 9 г. Как само с 1 претегляне на кантара да разберем със сигурност коя е торбата с фалшиви монети. Не забравяйте може да слагате колкото поискате монети или чували на кантара.

 

========================================================

В една стая виси електрическа крушка. Извън помещението се намират три ключа. Само един от тях е свързан с лампата. Всички са в позиция Изкл. Крушката е загасена.

Можете да влезете в стаята само веднъж, за да установите дали свети или не (отвън не се вижда). При това положение как можете да разберете кой точно от трите ключа я пали?

========================================================

Логическа задача – Бонус:

Логически задачи

На кое място е паркирала колата?

========================================================

Отговори на логическите задачи:

 

 

 

 

 

 

 

1.„Ако кръстя първата врата „да“, втората „не“, а третата „Мими“, как се казва вратата, през която трябва да мина за да оцелея?“ – при този вариант при „да“ минаваме през първата врата, при „не“ минаваме през втората, а при мълчание минаваме през третата.

Друг вариант: „Ако първата врата не е изходът и мина през втората, ще оцелея ли?“ – тук при „да“ минаваме през втората, при „не“ минаваме през третата, а при мълчание минаваме през първата (ако първата врата е изходът, призракът би трябвало да не отговори нищо, тъй като не е изпълнено условието „ако първата врата не е изходът“).

2. Номерирате торбите като първа торба, втора торба и т.н. От първата торба взимате 1 монета, от втората 2, …, от единадесетата 11 монети и от дванадесетата 12 монети, общо 78 монети. Слагате ги на кантара, но преди това изчислявате, че ако нямаше фалшиви монети, 78 монети щяха да тежат 780 г. Ако претеглените монети тежат 770 г, значи липсват 10 г, т.е. десетата торба е тази с фалшивите монети.

3. За да откриете правилния ключ (1, 2 или 3), трябва да пуснете първо 1 и да го оставите за няколко минути. След това го изключвате и пускате 2. Влизате в стаята. Ако крушката свети, значи знаете, че ключът е 2. В противен случай може да е 1 или 3. Докоснете за кратко крушката и ще научите верния отговор. Ако е топла, ключът е 1. В противен случай – 3.

Бонус: 87, защото трябва да гледате числата, все едно се намирате зад колата.

 

Ако ви харесаха задачите, вижте и някои невероятни факти, които подбрах за вас.