5 удивителни факти за земята, които не знаехте

Земята-нашата родна планета! За нас тя е перфектното място за живеене с разнообразен релеф и растителни видове, а дали е било така преди милиарди години? Така ли ще бъде след милиарди години? А дали сега е перфектна и ще си остане ли така? Ще разберете в тази статия! Също искам да ви кажа, че почти цялата информацията е от Слави-The clashers

1.Таен подземен океан

Учените наскоро са открили таен подземен скрит океан, който съдържа вода, която е 3 пъти повече от тази в световният океан! Той е на около 660 км под земята. Скритият океан се намира в скала наречена „Рингудит“ която не позволява на водата да се изпарява или изтича. Учените пренаписват историята, като казват, че първите океани са се сформирали от изригване а вода от този таен океан, вместо теорията им, че преди милиарди години, метеорити са се блъскали замръзнали метеорити и после са се разтопили.

2. Обръщане на полюсите

С всяка изминала секунда магнитното поле на земята става все по нестабилно. Смята се, че вътрешното ядро разте, а външното също се уголемява. В резултат на това полюсите скоро може да се обърнат.

Учените са започнали изследвания, дали това ще повлияе на хората и единственото, което ще трябва да направим е да си създадем нови компаси. Лошото е, че обръщането на магнитните полюси ще има катастрофални последствия при животните защото те се ориантират чрез него.

3. Pangea ultima

Земята е изградена от 7 плочи, които в миналото са били един цял огромен континент наречен Гондвана. В миналото в Гондвана са членували всичките 7 континента, но постепенно те са се раздалечили и са се превърнали в тези, които сега познаваме. Континентите в миналото са се местили, това означава, че сега също се местят с 1 метър на 10 години, а след милиарди години ще се образува нов огромен хипер континент-Pangea ulitima.

4. Неравна гравитация

Всички си мислим, че гравитационното поле е равно, където и да отидем на нашата планета, но дали това е така? През 2009 година е изстрелян сателит, който доказва, че гравитацията в Хъдсън Бей в Канада е по-малка! Ако някой българин отиде там и тежи 59кг, там той ще тежи 56кг! Това е така заради изобилното количество от разтопени ледници.

5. Планети близнаци

Преди милярди години имало 2 планети близнаци- земята, която познаваме и още една планета, малко по-малка от нея. Те споделяли една орбита. Тази планета била наречена theia. Един хубав ден земята привлякла със своята гравитация Theia и се сблъскали. След това от останалите летящи частици постепенно се образувала луната.

2 comments

  • Маги

    Мони раСте, а не раЗте! Иначе добра статия и между другото и аз гледам the Clashers и съм гледала вече този клип но нищо!
    П.С. Е вярно е, че ако беше взела информацията от някъде другаде щеше да е по-интересно, но ще се задоволя с това

  • Благодаря за коментара Маги!