N0V0

Яде ми се…..Салата

салата

Здравейте! Днес много ми се дояде салата и мисля, че всеки е имал ден, в който да му се дояде нещо страшно много. Затова за тези дни, когато ни се дояде салата, аз реших да ви покажа 5 лесни салати!

1. Салата Цезар

Пилешкото месо се нарязва на ленти и се овалва в черен пипер и чесънът на прах. В тиган се загрява зехтинът, на не много силен огън. Подправеното месо се запържва и когато е готово се слага в купа, без да се отцежда от мазнината. В отделна купичка се разбъркват оцетът, горчицата и сосът Уорчестър като след това сместа се излива върху месото. В салатиера се поставя нарязаната на едри парчета маруля, върху нея се слагат месото, крутоните и настърганото сирене. Разбърква се леко и може да се поръси отново със сирене.

2.Салата с Манго

За дресинга:

Продуктите за дресинга се смесват.

Мангото и краставиците се почистват и се нарязват на кубчета. Репичките се режат на тънки шайби и сиренето се нарязва на кубчета. Мангото и зеленчуците се смесват със ситно нарязаната мента, поръсва се със сирене и люти чушки, след това се полива с дресинга.

3.Тайландска салата

Поръсваме нарязаните на кубчета пилешки гърди със сол и черен пипер. Добавяме наситнения чесън и ги оставяме настрана. Загряваме тиган на средна температураи и сипваме в него зехтин. Когато зехтинът се загрее, добавяме нарязаните на хапки пилешки гърди и ги готвим, докато леко покафенеят (около 7 минути), като ги обръщаме. Нарязваме лайма на полумесеци. Изстискваме сока от едно парче лайм върху пилешкото месо и го оставяме да изстине. В голяма купа за салата смесваме настърганите два вида зеле и моркови, и наситненият зелен лук.

4. Шопска салата

Обелете краставицата и лука. Измийте всички зеленчуци и ги нарежете на кубчета. Настържете сиренето на едро ренде и започнете „сглобяването“ на салатата. Сложете зеленчуците, добавете и маслините за украса, поръсете с настърганото сирене. Овкусете с подправките и олиото. Сервирайте салатата неразбъркана. По желание можете да сложите и ситно нарязан пресен магданоз. Шопската салата е любима на българина и си я хапваме с удоволствие по всяко време на годината.

5. Салата Айсберг с рукола, зелена ябълка и орехи

Просто смесете всичко в купа 🙂

 

Exit mobile version