Френски макарони

макарони, френски, френски макарони, french, macaroons , french macaroons

Френските макарони са едно скъпо сладко изкушение.

Смята се, че френската дума macaron – така се нарича малък кейк или бисквита, направена основно от млени бадеми или кокосови стърготини, жълтък и захар – се е появила във френския език в средата на 16 век като директна заемка от италианската дума macaroni. Етимологическите корени на думата подкрепят широко разпространеното схващане, че сладкишът е бил създаден около 1533 г. в Италия от шеф готвача на Катерина Медичи, която пренася любимото си сладкарско изкушение във Франция след сватбата си за френския крал.

Но сладкишът става известен във Франция едва в края на 18 век, когато две кармелитки, търсещи убежище в Нанси по време на Френската революция, почват да пекат и продават бисквитите, за да се издържат. Монахините стават известни като Макаронените сестри и изведнъж Франция полудява по вкусните бисквити. Едва в началото на 20 век сладкият сандвич придобива съвременния си вид, когато прочутият сладкарски салон в Париж „Ладюре“ решава да слепи две бисквитки с шоколадов крем. Така на сладкарската сцена излизат френските макарони във вида, в който ги познаваме днес – две кръгли бисквити, направени по рецептата на целувките, но с добавка от млени бадеми, слепени с крем или конфитюр.

Френски сладки Макарон

След като разбрахте повече за тях ще ви кажа как се приготвят:

Рецепта за френски макарони

Продукти:

90г остарели белтъци
щипка сол
40г кристална захар
200г пудра захар
110г бадемово брашно

Продукти за ганаша:
100гр бял шоколад
100гр сладкарска сметана
10г сушени малини
Как:

Белтъците се разбиват на пяна с щипката сол и се добавя по малко от кристалната захар. Разбиването продължава до образуването на лъскав и стегнат белтъчен крем. Не бива да се увличате, защото има опасност макароните да станат сухи и чупливи. Ако белтъците започнат да отделят вода, значи сте прекалили и трябва да започнете отново. Слага се боята и се разбърква леко.
Бадемовото брашно и пудрата захар се пресяват 2-3 пъти, докато се получи идеално фина пудра. Измерването става СЛЕД като продуктите са пресяти. Аз лично си претеглям в началото по около 10 грама повече и след това отново измервам, за да съм сигурна че всичко е както трябва.
Към белтъците се добавят на 2-3 пъти сухите съставки и се разбърква внимателно, докато се получи гъсто тесто, което трябва да се спуска от шпатулата на плавни вълни. (т. 5 от съветите)

Готовата смес се пълни в пош с кръгъл накрайник и се шприцова върху хартия за печене. Макароните се оставят 30-40 минути, за да изсъхнат и да не лепнат при допир.
Фурната се загрява на 150С и макароните се пекат за 15-16минути, след което се изваждат, оставят се да изстинат за 5 минути и се прехвърлят върху метална скара до пълното им охлаждане.

Как се прави ганаша:

Шоколадът се начупва в купа. Сметаната и малините се поставят на котлона и когато течността започне да завира се отстранява и излива при шоколада. Разбърква се, докато се получи лъскав, хомогенен крем и купата се покрива със свежо фолио. Оставя се да стегне в хладилника до нужната консистенция.

Подготвят се по 2 черупки за всеки макарон, като е желателно да бъдат с еднакъв размер и големина. Върху едната черупка се слага малко количество от ганаша, а с другата черупка се притиска отгоре, за да се слепи. Така се процедира с всички останали черупки. Готовите макарони се прибират в кутия и се съхраняват в хладилник за 24 часа. След това са готови за консумация.