Факти, информация и много неща, които не знаехте за пустините

Пустинята е едно невероятно красиво място, където климатът е много сух и навсякъде си заобиколен от пясък. Пустините на земята ще стават все повече, защото земята започва да изсъхва, но това е друг въпрос… Пустините се формират от процесите на изветряване, заради рязката смяна на дневни и нощни температури. Това създава напрежение в скалите и те са натрошават чак то малки песачинки.

Температурата в по-горещите пустини надхвърля 45 градуса. Трудно е да живееш на такова място, но все пак можеш да оцелееш дълго време след като 99% от Либия е пустиня.

Растенията и животните, обитаващи пустините, използват специални адаптации, за да оцелеят в суровата среда. Растенията обикновено са жилави и твърди с малки или липсващи листа, с водоустойчиви кутикули и често с бодли, отблъскващи животните.

Всъщност в пустинята се срещат много животински видове. Там може да намерите змии-една от най-често срещаните, но и най-опасните е пясъчната усойница. Тя е малка, но опасна змия, която живее в Северна Америка, Тунис, Алжир, Мароко Северна Шри Ланка, Индия и др. На местата, на които се среща най-често хората ходят боси и е много лесно да инжектира отровата си. Когато се почуства застрашена тя търка люспите си и издава звук близък до този на гърмящата змия. Не само змии разбира се, срещат се пустинни зайци, койоти и др.

Интересна случка в историята за Азиатците, които излъгали Европейците за техните „плачещи пясъци“ Европейците никога не са виждали пустиня и за това са се вързали на тяхната лъжа. Всъщност „Плачещите пясъци“ са смесица от специалният пясък, от който се прави стъкло и чакъл. Когато песачинките се търкали една в друга се чувал специфичен звук.

Е, това беше от мен за пустините! Чао!