Тайните на Айфеловата кула

Знаехте ли, че Айфеловата кула не е просто обикновена забележителност!?!

Тя има интересна история на шпионин. Тя е еко забележителност. В нея се крие една небесна лаборатория и тайният апартамент на Гюстав Айфел.

Агент Айфелова кула е работила през първата световна война. Френските военни използвали радио и телеграфния център на кулата, за да изпращат съобщения на войските и корабите. През 1916 кулата прихванала съобщение за жена шпионин. Благодарение на нея, тя била заловена и изпратена в затвора.

През 2015 бяха добавени вятърни генератори на красивата кула. Те превръщат вятъра в електричество. Това електричество отива за ресторантите и магазините. Също така е инсталирана система, която събира дъждовната вода и я използва за тоалетните на кулата.

Върхът й е перфектно място за наблюдаването на небесата. Затова Айфел направил 2 малки лаборатории горе. За да научи повече за телата как се движат по въздуха той спускал с въже предмети от там до второто ниво на кулата.

Ако ръководиш строеж на грамадна кула, няма ли да искаш да живееш там? Затова Гюстав Айфел (на когото е кръстена кулата) е построил малък апартамент на върха на кулата. Там имало плюшени килими, картини и даже роял. Единствено най-богатите имали достъп до апартамента. Той е на 290 метра височина, но не бил използван, когато Айфел умрял.

Бонус: Айфеловата кула е била пребоядисвана около 4 пъти. Първоначално била тъмно-червена. После я пребоядисали в жълто, а след това блестяла в бронзова боя. Вече я пребоядисват на всеки 7 години. Общо е покрита с 60 000 литра боя.

Малко факти

  1. На кулата има 120 антени
  2. 1665 стъпала
  3. Има почти 80 километра ел. кабели, които покриват сградата
  4. 3 панорамни платформи

От Шон Макколън