Софийско изложение на минерали, скъпоценни камъни и фосили

Аметист

На 6, 7 и 8 октомври в Националния Музей “Земята и хората” ще се проведе ХХХI-то Софийско изложение на минерали, скъпоценни камъни и фосили.

Участие са заявили 60 изложители. Очакват се участници от Армения и Полша. Това са фирми и колекционери на минерали и фосили, творци със свои авторски изделия с минерали, природни картини, сувенири.

Посетителите могат да видят и да си купят обработени скъпоценни и декоративни камъни, и разнообразни изделия от тях. За колекционерите ще се предлагат минерали от български находища, редки и екзотични минерали – образци с изключителна класа от цял свят, от световно известни находища в: Южна Африка, Мозамбик, Заир, Намибия, Етиопия, Мадагаскар, Танзания, Мароко, Индия, Пакистан, Русия, Боливия, Конго, Бразилия, Мексико, САЩ, Австралия, Англия, Индонезия, Доминиканската република.

Ще се проведат конкурси за най-добър образец от страната и света, най-добро изделие от минерал.

Специално за децата – на 7 и 8 (събота и неделя) ще бъде организирана „Треска за злато”. Ще се правят демонстрации за промиване на злато от речен пясък. Децата ще се изненадат като видят под лупа изключително пъстрата мозайка от разноцветни минерали, съдържащи се в речните пясъци. А ако късметът ги е споходил – ще се сдобият и със златна частица. Заниманията са подходящи за деца над 6-годишна възраст. Работно време – 1100-1330 и 1430-1700 часа с билети от 1.00 лв.

Временни изложби, които могат да се видят по време на изложението:

„Кехлибарът – изящната капсула на времето“

„Каменната история на древни морета и гори“

„Умни минерали за умни телефони“

Работното време на музея по време на изложението ще е от 10 до 19 часа, а входът – с билети от 2.00 лева.