На разходка в Неапол

Неапол е италиански град с 976 177 жители, столица на провинция Неапол и на региона Кампания. Нарежда се на трето място по население след Рим и Милано. Метрополисът на Неапол, който се състои от столицата и 172 други общини, наброява население от 4 434 136 жители.

Разположен е почти централно на едноименния залив между Везувий и вулканичната област на Кампи Флегрей. Неговото голямо артистично и архитектурно наследство е защитено от Юнеско, която в 1995 включва историческия център на Неапол, най-широкия в Европа, между местата на световното хуманитарно наследство.

Посетих Неапол това лято. Планирах да ходя на плажа по-често, но се оказа, че в града няма много плажове и трябваше да посетя частният плаж Посилипо. Много ми хареса, но се плаща по 12 евро на човек и заедно с билета и времето за пътуване до този плаж, цената не е много изгодна, затова отидохме само веднъж.

Разходката из Неапол си заслужава, стига да не обръщате внимание на някои доста замърсени улици. Като цяло това е най-лошата страна на града. Иначе можете да хапнете пица на достъпни цени, да разгледате забележителностите, да се разходите покрай морето, да се разходите по магазините, да хапнете италиански десерти. Най-популярният десерт се нарича sfogliatella. Това е сладкиш от многолистно тесто, оформен като мида и пълен с крем. Много са вклусни и канолите, които можете да си приготвите по тази рецепта за италиански каноли.