„Обаянието на нишката“ – Изложба художествен текстил в Градската художествена галерия на Варна

Постиженията на най-младите български артисти, които работят в областта на художествения текстил са представени в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна, от 28 ноември. Куратор на изложбата е преподавателят в Националната художествена академия в София доц. д-р Вержиния Маркарова. Тя е селектирала произведения на изявени студенти от специалност „Текстил – изкуство и дизайн“, които са обединени под мотото „Обаянието на нишката“. Изложбата ще продължи до 17 декември 2023 в Градската художествена галерия – Варна, на ул. „Л. Каравелов“ 1

Експозицията включва експериментални студентски разработки от областта на текстилното изкуство, отличаващи се със своето новаторство и индивидуалност, базирани на изучаваните традиционни похвати. Подборът на творби за изложбата е изцяло подчинен на изучаваните в специалността традиционни български техники, като тъкането, плъстенето, бродерията и други. Селекцията демонстрира стремежа на преподавателите да съхранят традициите на българска култура, пречупени през погледа на младите творци и превърнати в творби с изцяло ново съвременно звучене. В изложбата участват Ема Ефтимова, Верджиния Влъчкова, Никос Саридис, Галя Букова, Ния Петрова, Ивона Иванова, Анелия Петрова, Антонио Митев, Александра Бошнакова, Александра Стоянова – Алис, Ина Валентинова, Анна Киркова, Мария Райчева, Ли Шу, Анджела Василева и Силвана Илиева.

“Целта на изложбата е чрез творбите на студентите да се представят иновативните процеси на обучение, подчинени на следването на традициите и съхраняването на културното наследство в Националната художествена академия – сподели доц. д-р Вержиния Маркарова. – Чрез тази изложба се надяваме да провокираме и интереса на младата публика към нашата специалност.”

Специалността „Текстил – изкуство и дизайн“ се откроява със своята приемственост, новаторство и индивидуалност. Политиката на международно сътрудничество с други академии, участието в международни изложби и форуми, както и активната творческа дейност на преподавателите и студентите, осигуряват съвременния вид на специалността. Студентите, обучаващи се в специалността, и техните преподаватели печелят множество награди в областта на съвременното текстилно изкуство, живописта, рисуването; участват в редица изложби и професионални форуми.

Снимки:
Творби на участници в изложбата „Обаянието на нишката“. Фото: Александър Николов

Работното време на Градската художествена галерия – Варна е: понеделник – събота от 9:30 до 17:30, неделя – почивен ден.