Какво е чаят?

Оказва се, че много хора не знаят, че има само няколко вида чай. те мислят, че съществуват хиляди видове чай, но това всъщност се оказва, че не е така. Затова реших да напиша статия за това.

Чаят представлява сбор от различни изсушени билки, които придават аромат и вкус на водата. Тази напитка съществува в студен и горещ вид. По-рядко се среща студена и то само в определени вкусове. Сега в по-модерните времена към чая се добавят и различни неестествени вкусове като например аз съм чувала за чай с вкус на захарен памук, захарно бастунче, шоколад и други различни вкусове, които всъщност не са билки, а само изкуствени есенции. 

Чайовете се делят на няколко таксона, както в биологията! 🙂

Да кажем, че „семейството“ е чай, „родът“ е бял чай, „видът“ е Silver Needle.

Общо взето съществуват 6 основни разновидности на чая – бял, жълт, зелен, улонг, черен и пу-ер. От тях най-разпространени са белият, зеленият, улонг и черният чай. Всички разновидности се получават от едно и също растение и основната разлика между сортовете е в начина на обработката на листата. В случая с белия чай има особености и в отглеждането на растението.

Може също да бъде приготвян от различните части на растенията – венчелистчета, тичинки, листа, корени и др.

Доста чайове имат лечебни свойства. Това най-често са билковите чайове. Има определени видове за главоболие, стрес, умора, тъга и други различни проблеми.

Всеки чай вече се овкусява с различни плодови есенции или есенция канела и други различни неща. Моят любим чай в момента е черен чай с маракуя и праскова на Аhmad tea.