Икебана и хайга грейват в София на Дни на японската култура в България

Икебана

Японско кино и изложби на хайга, икебана и укийое предстоят в София в рамките на 34-тите Дни на японската култура в България.

Дългоочакваната панорама на кино от Страната на изгряващото слънце ще започне на 12-и и ще продължи до 15 октомври. В течение на четири вечери от 18.30 ч. в Аулата на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ (на ул. „Стефан Караджа“ 20) ще бъдат излъчени нови заглавия от фонда на Японската фондация, като фокусът на селекцията тази година е насочен към филми, които отразяват поп културата в Япония и са създадени въз основа на съществуващи популярни комикси. Зрителите щимат възможност да видят два игрални филма – „Един смел татко онлайн“ (реж. Теруо Ногучи и Кийоши Ямамото, 2019 г.) и „Трудно е за отаку да се влюби“ (реж. Юичи Фукуда, 2020 г.), както и два пълнометражни анимационни филма на известния режисьор Макото Шинкай – „5 сантиметра в секунда“ и „Обетована земя отвъд облаците“.

Прожекциите са всяка вечер от 12 до 15 октомври от 18.30 ч., а входът е свободен. Филмите са със субтитри на български език.

Икебана

4-дневна съвместна изложба на икебана и хайга „Вдъхновение от старите къщи“ започва тази седмица в галерийно пространство „Ларгото“ в София. Хайга – изкуството, съчетаващо късия стих хайку с изображение: картина или фотография, ще грейне на 35 авторски творби в подлеза на метростанция „Сердика“ между 13 и 17 октомври.

Фотографиите и рисунките, съпътствани от пленително хайку, изобразяват запазени стари български къщи, техните архитектурни елементи и интериор, както и необитаеми, рушащи се сгради, които носят обществена или лична стойност.

В рамките на събитието посетителите ще могат да се насладят и на икебана от Сдружение „Кагецу“. В изложените композииции са използвани съдове и други предмети, типични за времето на предците ни.

Входът за съвместната експозиция е свободен, а откриването ще се състои на 13 октомври (петък) в 18:30 ч.

На 17 октомври стартира друго вълнуващо събитие: „Японската гравюра укийо-е в българските колекции“. Това е мащабна изложба, която за първи път събира на едно място всички музейни колекции на японски гравюри в България.

Изложбата ще представи на едно място гравюри от непоказваната до момента колекция на НАИМ БАН, от колекциите на художествените галерии в Сливен, Силистра, Пловдив и др., както и от фонда на Националната галерия.

Япония

Изложбата ще бъде организирана във фестивален формат и ще включва допълнителни събития, основното от които – гостуване на гравюри от постоянната колекция на Националната галерия във Велико Търново.

Съпътстващите събития към изложбата са ориентирани основно към образователните програми и ще включват лекции, специализирани турове и уъркшопи, насочени към детската и младежка аудитория.

Експозицията се реализира съвместно от Посолството на Япония, Националната галерия и Министерството на културата на Република България и ще може да бъде разгледана в София от 17 октомври 2023 г. до 21 януари 2024 г. Локацията е Национална галерия – Квадрат 500, зала 21, а по време на откриването – 17 октомври от 18:00 ч. – входът е свободен.

„Събитията текат гладко и огромният интерес ни кара да бъдем удовлетворени от работата си за поредна година“, споделя културният аташе на Япония в България г-н Кенто Мураки. „Благодарни сме, че имаме възможност да организираме Дни на японската култура именно за българска аудитория“, допълва той.

Актуалната програма и информация за следващите месеци може да бъде следена на сайта на Японското посолство в България и Facebook страницата „Дни на японската култура“, като потенциални промени също ще бъдат обявявани на тези две места в интернет.