Изкушения от чист шоколад и сладки комбинации

Чист шоколад, направен така, както са го правили маите, но с добавена захар, както са направили европейците преди 400 години. Шоколад в различни комбинации – с авокадо, лайм, джинджифил, балсамико, и дори чесън – са само част от сладостите, на които могат да се насладят посетителите на Grand Chocolate Festival, предаде репортер на БГНЕС.

Всяка година фестивалът става притегателен пункт на любителите на сладкото изкушение. Ръчно-правен шоколад, бонбони, фабричен или био, печива и още, и още… все повече се разраства Grand Chocolate Festival.

Ани Димитрова, която е организатор, казва, че третото издание на шоколадовото изложение има повече 70 фирми, разположени на повече от 80 щанда, на двойно по-голяма площ от миналата година. Този уикенд фестивалът е превзел Интер експо център. Има и български производители, и вносители, а тук казват, че може да се опита шоколад почти от цял свят – внесен от Испания, Холандия, Австрия, Белгия, Швейцария, Франция… Има за всекиго по нещо, има и класически, и съвсем различни и новаторски комбинации, каза Ани Димитрова. Има суров шоколад, който се прави без термична обработка от какаовите зърна по интересна технология.

Шоколадът, който правим е абсолютно чист, използваме само какаово зърно от Еквадор и нерафинирана тръстикова захар от Колумбия, сподели Иван Илчев. Производителят има наблюдения, че по принцип българинът обича млечен шоколад и промишлен шоколад, но в него има и добавки, които не са естествени.

„Проучвахме години наред какво да направим като шоколад и стигнахме до извода, че ако се върнем стотици години назад и направим шоколад по традицията както са го правили маите, но му добавим захар, което са направили пък европейците преди 400 години, когато са го внесли в Европа – ще бъде добра комбинация”, каза Иван.

Днес той смята, че не са сгрешили и съди за това от интереса, който предизвикват на фестивала. Все пак едва ли всеки съвременен човек ще хареса вкуса на шоколада, ако той на 100% се направи такъв, какъвто е бил по времето на маите. „Той трябва да е чили, да е с много подправки като канела, лютиви подправки и да е без захар. Европейският вкус още преди 400 години не го е харесал, затова е добавил захар и го е изчистил”, посочи експертът. Така въпреки, че напоследък имаме известно завръщане, все пак за повечето хора шоколадът е едно сладко изкушение.

Истинските любители на чистия шоколад могат да купят и за пиене, както и вкусове с розов пипер, ананас, един от хитовете е с цели зърна кафе. „Шоколад може да се опише само с една дума и това е удоволствие. Удоволствието да направиш нещо с ръцете си – един сложен продукт, който винаги предизвиква усмивка при хората”.

На шоколадовия фестивал може да се вкуси интересна комбинация на тъмен шоколад с авокадо, с чили, с балсамико.

Българска шоколатиера, която от една година е на пазара експериментира с вкусове. Гергана Мутафис с усмивка каза, че досега всичките им експерименти са успешни. „Имаме много интересни рецепти с трюфели. Трюфел с ягода, в който има джинджифил, лимон, ванилия и черен шоколад – една бомба от 5 вкуса, който много се харесва. Имаме трюфел с екстракт от розов пипер и един страхотен трюфел с ликьор от смокинови листа”, каза младата жена. Много от клиентите им харесват и бонбон – прясно авокадо направено със шоколад. Голям хит е особено сега по време на постите.

Според нея не всичко може да се комбинира със сладкото кафяво изкушение, но нищо не пречи да се прави с него каквото ни се иска. Тя например харесва бекон със шоколад. Има странни съчетания на чесън със шоколад. Структурата на чесъна като кристална решетка се доближава перфектно до кристалната решетка на какаовото масло и би трябвало перфектно да се съчетават.

„За мен шоколадът е един връх, който всеки се опитва да достигне, но никой не може да достигне. Възможностите за експериментиране са безкрайни и това да се работи с него го прави голямо приключение и голямо предизвикателство. Аз го намирам като ювелирно изкуство – като да работиш и да правиш бижута”, посочи Гергана Мутафис.

До края на днешната неделя всеки, който желае да даде на небцето си нов вкус може да го направи на Grand Chocolate Festival в Интер експо център. БГНЕС