Експеримент с мравки

Знаете ли, че мравките също създават гробища като нас хората. Разбира се, там погребват починалите мравки. Странното е, че първоначално, когато една мравка загине другите я заобикалят и подминават. След около два дни трупът започва да отделя различни вещества и миризми. Така останалите мравки могат да разпознаят, че техният съжител е мъртъв. Те я занасят в тяхното предварително гробище и просто я оставят там.

Когато умрат мравките отделят вещество наречено oleic acid, което е знак за останалите, че мравката е загубила живота си, затова учените са решили да направят експеримент. „Ако една жива мравка отделя oleic acid, дали останалите ще я помислят за мъртва? А дали тя самата ще е мисли за такава?“

Учените хванали една мравка и капнали върху мравката малко oleic acid. След това я пуснали във ферма за мравки.

В началото се държала като нормална мравка, но след около 10 минути започнала да усеща миризмата. Тя започнала да се отправя към гробището, защото по инстинкт си знае, че щом се усеща тази киселина, тя трябва да отиде в гробището! Тя застанала там и го обикаляла и после останала на едно място. След време миризмата изветряла и тя отново станала като другите.

За мен беше много интересно да науча това и реших да го споделя.