Да се разходим из Венеция

Венеция е един страхотен малък град, и един от най-подходящите за почивка. Да се возиш на корабче по canale grande, докато разглеждаш старите сгради е отпускащо нали? За лесен превоз може да си вземете билет за кораб и автобус за 1, 2, 3 или 7 дни. Така ще можете да се возите колкото пожелаете и където пожелаете. Места, на които можете да се насладите от Венеция (освен главният остров Венеция) са островите Лидо, Мурано, Бурано и Торчело. Лидо е най-дългият остров от тези 118 острова, на които се шири Венеция, а както и един от най-населените, а на него живеят и едни от най-богатите хора. Мурано е известен като островът на стъклото (Murano glass),това е един от основните сувенири във Венеция- всичко направено от него е много красиво и няма как да бъде направено от друг материал. Бурано се различава от другите острови заради цветните си рибарски къщи.

Други неща, които да оравите освен да пътувате с обществен кораб, е че можете да почувствате Венеция като се повозите на гондола. Повечето пъти гондолиерът решава да ви заведе далеч от водният трафик на canale grande на по-спокойно място като тесните канали, със които е известна Венеция.

Разбира се, има и неща, които могат да се видят и без воден транспорт като моста Риалто, или като колоните на площад Сан Марко, където в никакъв случай не бива да минавате между тях! Любопитен факт е, че колоните, които пристигнали като подарък от византийския император за помощта на Венеция по време на Втория кръстоносен поход, първоначално са били три.Третата обаче се претърколила през борда на кораба, който я пренасял до сушата, и потънала безследно в тинята на Венецианската лагуна. Търсенето й продължило цели двадесет години, но не дало резултати. За това не бива да минавате между тях!

Както казах по-нагоре един от най-популярните сувенири е мурано стъклото, но и Венеция е известна със гондолите и карнавалните маски. Гондолите са едни от нейните символи.  Корените на карнавала лежат в древните римски Сатурналии — ежегодните празници в чест на божеството на реколтата и земеделието Сатурн, които били отбелязвани през втората половина на декември (17-21.12). Оттук произхождат и карнавалните маски: по време на Сатурналиите на робите се позволявало да седнат на масата заедно с господарите,  и, за да не бъде веселбата помрачена от съсловни предразсъдъци, всички криели лицата си под маски.