Всичко за квилинга

изкуство, хартия, квилинг, цветя, cuilling, kuilling, fllowers, paper, art

Здравейте! Отдавна не съм писала статии защото бях на лагер, но сега се завърнах! В тази статия ще откриете всичко за квилинга, от историята му до различните техники.

 

Квилингът , наричан още хартиен филигран, е форма на изкуството, която включва използването на ленти от хартия, които се навиват, сгъват в определени форми или се слепват заедно, за да се създаде интересен декоративен дизайн. Квилинг означава правене на цветя от хартия.

История на квилинга

По време на Ренесанса , френски и италиански монахини и монаси използват куилинг за да декорират върху кориците на книги най-различни религиозни елементи. Най-често биват използвани ивици хартия изрязвани от позлатените краища на книгите. Тези позлатени хартиени ленти се навиват за създаване на различни квилинг форми.

През 18-ти век, квилинга става популярен в почти цяла Европа, където благородните дами запълват свободното си време с това изкуство. Квилинга се разпространява също и в Америка, където са намерени елементи от времената на колонизация.

Как се правят основни квилинг цветя

За да направите обикновено цвете не са нужни много умения, само ножица, лепило, хартия и специалният инструмент за навиване. Той представяла метална или пластмасова пръчица със къс прорез за промушване на хартията и навиване. Сега ще ви покажа как става едно цвете:

quillling, квилинг, цветя, хартия, paper, flowwers, изкуство, art

Разбира се цветята не са само един виd, вие можете да направите и други вариации! Единствено трябва да имате и малко въображение. Има още 2 вида цветя, едните са наречени за жаргон пуканки. Те се правят много лесно, нo малко по-бавно. За тях ви трябва малко по-дебела картонена лентичка. Започвате да я режете до средата, като лентичката е хоризонтална, а вие режете вертикално. Така до края. След това я навивате и разрошвате листенцата. Ако искате може да добавите тичинка.

Ето го и третият вид цветя, те са малко по-пипкави, защото трябва да умеете да режете добре. Първо си разпечатайте определен шаблон и изрежете 2-3 цветя с различен размер. За тях ви трябва определен инструмент за намачкване на листчетата на цветята, за да изглеждат естествени. Той представлява отново пръчка, но от едната страна има малко метално топче, а от другата голямо метално топче. Когато изрежете цветето го обръщате на обратно в ръката си и чрез натискане и леки движения към тичинката то се намачква като истинско. След това го обръщате и правите това с тичинката, това се прави и с останалите 2 или 1 цвете. Слагате най- голямото отдолу и залепяте една за друга тичинките и правите намачкването отново, но само в средата.

Други произведения от квилинг

Много квилинг произведения могат да бъдат открити по мебели, стойки, етажерки, маси за игра на бридж, дамски портмонета, рамки на картини, кошници, подноси за чай или вина, кутиите за съхранение на бижута, кутии за подаръци също са обичайни места за квилинг украса.

Папагал от квилинг

Ето как да си направите магнит папагал от квилинг!

Първата стъпка е да сте си подготвили много лентички от 4-5 цвята, после си нарисувайте папагал, като си маркирайте с молив частите, които ще бъдат в различен цвят. След това започнете да навивате лентичките на кръгчета, отпуснете малко и оформете като перо. Залепете ги едно до друго по цветове. Сложете човчица и око. Отзад залепете магнит и поставете папагала на своя хладилник! 🙂

Надявам се да съм ви била полезна! 🙂 Ако се занимавате с квилинг, пишете ми на monika@bgfashion.net и ще представя вашите произведения в n0v0.com