Ватикана – най-малката държава в света

Знаехте ли че, Ватикана е най-малката държава в света. Както по площ, така и по население. Тя е около 44 хектара и е с 801 души население към 1 юли 2016 година. Към 31 декември 2005 г. от 557 (тогава) поданици на Светия престол 58 са кардинали, 293 са духовенство и са членове на папските представителства, 62 души са останалите членове на духовенството, 101 – членове на швейцарската гвардия, а останалите 43 – обикновени цивилни.

Самата държава е изцяло обградена от столицата на Италия-Рим. Това, което ги дели е една висока стена, но хората могат свободно да преминават в държавата.

Тя е управлявана от Папата – глава Римско-католичестката църква.

Уникалната икономика на Ватикана се поддържа финансово от продажбата на пощенски марки и туристически сувенири, такси за допускане до музеи, както и продажбата на публикации.

Ватикана - най-малката държава в света

Ватикана - най-малката държава в света

Базиликата „Свети Петър“  е католическа църква във Ватикана. Тя е много красива отвътре и отвън, пред нея е едноименния площад (Piazza San Pietro). Това са най-големите забележителности на тази малка държава, към които се стичат ежедневно хиляди туристи. Затова се образуват опашки, но си струва чакането и могат да се видят безплатно. Продават се и билети за тези, които не искат да чакат на опашка.

 

Гвардейци на стража

Въоръжените сили на Ватикана включват Швейцарската гвардия. Униформата на гвардейците е изработена от италианския художник и скулптор Микеланджело, а днешния и вид е дело на един от командирите на армията Жул Репон. Тъмносиньото и жълтото на ивици са традиционните цветове, познати на всички.

Обикновена жилищна сграда във Ватикана

Снимки © n0v0.com