Интересни факти за знамената на държавите

Знаме на България

Днес реших да подбера любопитни факти за знамената на някои държави. Нека заедно да научим кое е най-старото знаме, от къде произлизат знамената и други интересни подробности.

Датското знаме е най-старото национално знаме на света.

От създаването си американското знаме се състои от 13 ивици (7 червени и 6 бели), символизиращи 13-те британски колонии, които образуват независимата държава. След като Съединените щати стават независима държава Конгресът изразява желание да бъде създаден нов флаг, наречен „Strips & Stars“ (Звездно-раиран флаг). Тогава са добавени звездите, всяка от които съответства на един от щатите.

В синия квадрат днес има 50 бели звезди за всеки от 50-те щата (Хавай са петдесетият щат, присъединил се към САЩ на 4 юли 1960).

Всеки от цветовете на американското знаме има определено значение: синият цвят символизира храбростта, белият – ценностите, червеният – справедливостта.

Знамето се развява на покрива на Белия дом, когато президентът е там.

В знамето на Великобритания червеният кръст е на Сейнт Джордж – покровител на Англия, червеният диагонален кръст е на Свети Патрик, покровител на Ирландия, а диагоналният кръст е на Сейнт Андрю – покровител на Шотландия. Символ на Уелс не е включен, тъй като по онова време Уелс е бил част от кралство Англия.

Бялото в знамето на Франция символизира краля и е цветът на рода Бурбон, които са владеели страната до Френската революция. Синьото и червеното се свързват с Париж и френските революционери, облечени в тези цветове, когато нападат Бастилията по време на Революцията.

Знаме на Франция

Според легендата херцогът на Австрия Леополд Пети се върнал от битка и бялата му дреха била подгизнала от кръв. Когато си махнал колана, там, където е бил той, било единственото останала бяла ивица по дрехите на херцога. Затова и цветовете на Австрийското знаме са червено и бяло.

Знаме на Австрия

Деветте хоризонтални ивици в Гръцкото знаме са сричките от фразата „Свобода или смърт“ на гръцки, а големият бял кръст символизира православното християнство.

Знаме на Гърция

Kopeнитe нa бългapcĸoтo знaмe ca пoлoжeни oщe в caмoтo зapaждaнe нa cтpaнaтa ни пpeди пoвeчe oт 13 вeĸa. Haй-cтapия тeĸcт зa нaличиe нa бългapcĸo вoeннo знaмe ca ĸopecпoндeнциитe мeждy ĸняз Бopиc 1-ви и пaпa Hиĸoлaй oт 886 гoдинa. Имeннo тaм e cпoмeнaтo, чe дoĸaтo нe били пoĸpъcтeни, бългapитe пoлзвaли зa знaмe в битĸa – ĸoнcĸa oпaшĸa.

БГ знамеПървите знамена, в които трите български цвята са в днешния порядък, са знамето на Старозогорските въстаници от 1875 г. и на Врачанския комитет от 1876 г. Върху избора на българско национално знаме оказва най-силно влияние знамето, ушито от дъщерята на Иван Параскевов – Стиляна Параскевова, в румънския град Браила и предадено на българските доброволци, участващи в Руско-турската война – второто известно опълченско знаме след Самарското. То е квадратно, с лъв и надпис „БЪЛГАРИЯ“ в средата. Това знаме днес е част от колекцията знамена на Националния военноисторически музей.

Снимка: Развято българско знаме. Фотограф Ignat Ignev